cinemaniacs.gr

“Νονός” : 13 άγνωστες πτυχές της ταινίας

“Νονός” : 13 άγνωστες πτυχές της ταινίας

Σίγουρα υπάρχουν πολλές πτυχές και γεγονότα που δεν ξέρατε  , για το γκανγκστερικό «αριστούργημα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα το οποίο έκανε πρεμιέρα 49 χρόνια πριν, στις 15 Μαρτίου του 1972. Έφτασε η ώρα να μάθετε 13 από αυτές.

  1. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δεν ήταν η πρώτη επιλογή της Paramount ώστε να σκηνοθετήσει τον «Νονό». Οι Ελίας Καζάν , Άρθουρ Πεν , Ρίτσαρντ Μπρουκς και Κώστας Γαβράς ήταν κάποιοι από αυτούς που αρνήθηκαν την δουλειά. Ακόμη και μετά την έναρξη των γυρισμάτων οι παραγωγοί δεν έδειχναν να είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που σκηνοθετούσε ο Κόπολα, σε σημείο που τον απειλούσαν συνεχώς με απόλυση έχοντας στην αναμονή εφεδρικούς σκηνοθέτες.
  2. Ο Κόπολα χρησιμοποίησε μια καινοτόμο στρατηγική ώστε να «μπούνε» όλοι οι πρωταγωνιστές στο πετσί του ρόλου τους. Η στρατηγική αυτή περιλάμβανε οικογενειακά δείπνα , μεταξύ των πρωταγωνιστών της οικογένειας «Κορλεόνε», ως πρόβες ώστε να νιώσουν σαν να είναι πραγματική οικογένεια και αυτό να «βγεί» στην ταινία.
  3. Όταν ο Κόπολα αρχικά πρότεινε τον Μάρλον Μπράντο για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε , η εταιρεία παραγωγής ήταν κάθετα αρνητική δηλώνοντας πως ο συγκεκριμένος ηθοποιός δεν θα εμφανιζόταν ποτέ σε ταινία της. Αντί αυτού πρότεινε τον Λώρενς Ολίβιε για αυτόν τον ρόλο μέχρι τελικώς να συμφωνήσει με τον Μάρλον Μπράντο υπό αυστηρές προϋποθέσεις συνεργασίας μαζί του όπως του να μην πληρωθεί καν για την συμμετοχή του.
  4. Βέβαια μετά τα δοκιμαστικά και βλέποντας πόσο εντυπωσιακά καλός ήταν ο Μπράντο απέσυραν τις «τρελές» προϋποθέσεις τους και όλα έγιναν όπως έπρεπε.
  5. Σαν αουτσάιντερ πρωταγωνίστησε και ο Αλ Πατσίνο στον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε , μιας και η εταιρεία παραγωγής ήθελε είτε τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ είτε τον Ράιν Ο΄Νιλ και έχοντας αποτύχει στα δοκιμαστικά οι Μάρτιν Σιν και Τζέιμς Κααν.
  6. Βάσει των προηγούμενων δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έκανε δοκιμαστικά για τον ρόλο του Σόνυ Κορλεόνε. Ο Κόπολα όμως βλέποντας ότι η προσωπικότητα του Ντε Νίρο ήταν πολύ «βίαιη» για αυτόν τον ρόλο , δικαιώθηκε δίνοντας του τον ρόλο του νεαρού Βίτο Κορλεόνε στο «Νονός 2» όπου και κέρδισε Όσκαρ Β Ανδρικού ρόλου.
  7. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ο Κόπολα έβλεπε συχνά μια αδέσποτη γάτα να περιπλανιέται στα σκηνικά , έτσι τελείως αυθόρμητα και σκεπτόμενος τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε την πήρε , την έδωσε στον Μάρλον Μπράντο και του ζήτησε να αυτοσχεδιάσει. Η ιδέα φάνηκε να αρέσει στη γάτα η οποία κούρνιαζε στην αγκαλιά του Μπράντο για ώρες.
  8. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το κεφάλι του νεκρού αλόγου , που χρησιμοποιήθηκε για εκφοβισμό στην αντίστοιχη σκηνή της ταινίας , δεν ήταν ψεύτικο. Η παραγωγή το είχε προμηθευτεί από μία τοπική επιχείρηση σκυλο-τροφών ώστε να πετύχει τον υπέρτατο ρεαλισμό.
  9. Μία από τις ιδιαιτερότητές του Μάρλον Μπράντο ήταν ότι δεν μάθαινε τις ατάκες του απέξω. Επέμενε στο να διαβάζει τα λόγια του , από κάρτες , ώστε να μοιάζουν πιο φυσικά και αυτός να δείχνει πιο αυθόρμητος.
  10. Ίσως να έχετε προσέξει το γεγονός ότι σε σχεδόν όλο το έργο δεν αναφέρονται οι λέξεις «Μαφία» ή «Μαφιόζοι» παρά μόνο στο εξώφυλλο της εφημερίδας μετά την δολοφονία του Μπαρζίνι από τον Μαίκλ Κορλεόνε. Αυτό συνέβη μετά από συμφωνία του Κόπολα με την Ιταλο – Αμερικάνικη Ένωση Πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία είχε ως στόχο την καταπολέμηση τέτοιου είδους στερεοτύπων για την καταγωγή τους.
  11. Ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού το 1973 , ένα βραβείο που δεν δέχτηκε και δεν παρέλαβε ποτέ. Έχοντας «έντονη» πολιτική συνείδηση και δράση , δεν παρέλαβε το Όσκαρ σαν αντίδραση στο πως φερόταν η κινηματογραφική βιομηχανία στους Αμερικάνους Ινδιάνους.
  12. Μεγάλο μύθο αποτέλεσε το βαμβάκι που δήθεν χρησιμοποιούσε ο Μάρλον Μπράντο στα μάγουλα του. Αυτό έγινε μόνο μια φορά στα δοκιμαστικά του ρόλου, ενώ για τα γυρίσματα της ταινίας , οδοντίατρος κατασκεύασε ειδική οδοντοστοιχία ώστε να μοιάζει και να ακούγεται πιο «κακός».
  13. Μεγάλη παρεξήγηση έχει επικρατήσει σχετικά και με την σημασία της λέξης «Δον» που χρησιμοποιήθηκε για όλους τους «αρχηγούς» των 5 φαμιλιών στις 3 ταινίες «Νονός». Η πραγματική της σημασία είναι «αξιοσέβαστος θείος» και όχι «αφεντικό του εγκλήματος» , ασχέτως πως τελικά χρησιμοποιήθηκε από τους δημιουργούς της ταινίας.

 

Πηγή : www.rd.com